להתקבל ליישוב קהילתי עלול להיות תהליך מייגע ומשפיל במקומות בהם הציבור הישראלי לא רוצה "אחר" בתור השכן שלו, אך זה לא קורה רק שם. מעבר לכך, ישנה כאן התנגשות חוקתית בין עיקרון כבוד האדם וחירותו של השוכר שאינו סטרייט, ובין עיקרון זכות הקניין של בעל הדירה. הממשלה בינתיים לא מצאה לנכון לתקן את החוק ובית המשפט טרם נדרש לנושא

באדיבות אתר נדל"ן היום

> לוח אירועי הבנ"ה 2012 בישראל

זה ידוע וממזמן – על מנת להתקבל ליישוב קהילתי לא מספיק שתהיו משכילים, בעלות מקצוע מכובד והמון מוטיבציה לתרום לקהילה, אלא גם רצוי שלא תהיו נכים, ערבים, חד הוריים, חד מיניים או טרנסג'נדרים. המועמדים לקבלה נאלצים לעבור במכוני מיון, להשתתף בוועדות הקבלה של היישוב, בראיונות אישיים וכו' – למעשה לעבור תהליך מייגע ומשפיל שבסופו של דבר מגלה להם כי הציבור הישראלי לא רוצה "אחר" בתור השכן שלו.

לדברי עו"ד גדיר ניקולא, "זה בעצם שהמינהל מאציל סמכות לחבורת אנשים להחליט מי יהיה השכן שלהם. במהלך השנים עשו כמה שינויים בהליך והפכו אותו כביכול ליותר 'שקוף' ומתבסס על קריטריונים גלויים, אבל בפועל זה לא קורה. הקריטריון של התאמה לחיי קהילה משאיר הרבה שיקול דעת ודרכו למעשה נדחות רוב המשפחות".

לא רק ביישובים קהילתיים

אך התופעה של הפליה בתחום הדיור מתרחשת לא רק ביישובים קהילתיים. היום היא חייב ובועטת גם בתל אביב. זוגות חד מיניים רבים מדווחים על מודעות של דירות להשכרה בהן מצוין: דירה לסטרייטים בלבד. "האם זהו דבר חוקי" – שואלים רבים מהם, למרות שברור שבשוק הדיור הפרטי כל בעל נכס ראשי לבחור את השוכרים המתאימים לצרכיו.

זוג גברים במרפסת גאווה. צילום: מאור ברזני

האם הם מתאימים לצרכיו של בעל הנכס? (למצולמים אין קשר לכתבה) צילום: מאור ברזני

במאמר שפורסם לאחרונה ב-ynet מסבירים כי ישנה כאן התנגשות חוקתית בין עיקרון כבוד האדם וחירותו (של השוכר שאינו סטרייט) לבין עיקרון זכות הקניין (של בעל הדירה).

"אין פוגעים בחירותו של אדם", קובע חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. לאור כך, נקבע כי הזכות לשוויון בישראל היא זכות יסוד חוקתית ראשונה במעלה. "החובה לנהוג בשוויון, משמעה מתן יחס שווה לשווים ויחס שונה לשונים. מכאן, שהצד השני של השוויון הוא האפליה, שהיא יחס שונה ובלתי הוגן לשווים, כאשר ההכרה בעילת האפליה נותנת ביטוי מעשי למעמדו הרם של עקרון השוויון".

חוק העונשין לא תוקן, בית המשפט טרם נדרש לנושא

כמו כן, קובע החוק: "פגיעה בשוויון הינה הרע-מכל-רע"; כי "אפליה עשויה להוביל להשפלה ולפגיעה בכבוד האדם"; וכי "אין לך גורם הרסני יותר לחברה מאשר תחושת בניה ובנותיה, כי נוהגים בהם איפה ואיפה, בוודאי כשמדובר באפליה גנרית הנמצאת בגרעין הקשה של האפליה בשל מאפיין זהותו של אדם, כמו למשל, בין היתר, דתו, גזעו או מינו".

עם זאת, מקרים של אי-השכרת דירה על בסיס אפליה מינית או אתנית טרם הגיעו לפתחו של בית המשפט בישראל, ולכן נכון לעת זו נעדרת כל הכרעה מחייבת בנושא. למרות שכבר בשנת 1988 בוטל בחוק העונשין הסעיף המתייחס לאיסור יחסי מין בין גברים ותוקנו עוד כמה חוקים בנוגע להעדפה מינית של הציבור.

בשנת 2011 הוגשה לממשלה הצעת חוק תיקון חוק העונשין המחייב בקנס כספי את כל בעל נכס המיועד להשכרה, בו יש משום אפליה על בסיס מיני או אתני. ההצעה לא זכתה לרוב המכריע ולא קודמה.

פרסום במקור בחדשות נדל"ן היום.

ב-17 במאי יצוין בארץ ובעולם היום הבינ"ל נגד הומופוביה וטרנספוביה !

אירועי הבנ"ה / IDAHO יעמדו השנה בסימן מאבק בהומופוביה וטרנספוביה במערכת החינוך ודרך החינוך. 

>> עזרים שונים לפעילות - באנרים ייחודיים של הבנ"ה להטמעה באתרכם, פוסטר הבנ"ה גדול להדפסה, מערך שיעור בנושא הומופוביה ועוד.
>> רעיונות והצעות לפעילויות הבנ"ה
>> לוח אירועי הבנ"ה 2012 בישראל
>> הצטרפו אלינו בפייסבוק
>> הירשמו לרשימת התפוצה

התרגזת? הסכמת? יש לך מה להגיד על הכתבה? לתגובות »

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך