ההבדל בין כאן לשם

בנאומיו עשה נתניהו שמיניות באוויר כדי לא להגות את המלים המפורשות. ביקורו באגודה היה כביקור בכור הגרעיני בדימונה – התקשורת התבקשה להמתין מחוץ לארון. הנשיא אובמה, לעומת זאת, יכול להתהדר בציון גבוה במיוחד בתחום קידום זכויות הלהט"ב.

מאת: יואב סיון

בשעה שכמה ישראלים נלהבים מתאמצים לחנך מחדש את החרדים בתירוץ שזה ישפר את מעמד האישה, התבקשתי לכתוב על יחסה של הקהילה הגאה בארצות הברית לנשיא אובמה. למען האמת, אני מתקשה להעריך את רוח הקהילה, שנראית לי הפכפכה והיסטרית כמעט כמו הציבור בישראל. להבנתי, בשנה הראשונה לכהונתו רבים בקהילתנו היו קצרי רוח וסברו שאובמה לא מספק את הסחורה שהבטיח. כעת לקראת ההתמודדות על הבית הלבן אנו אולי בעמדה טובה יותר לשפוט ונדמה שבתחום הלהט"ב הנשיא יכול להתהדר בציון גבוה במיוחד.

בואו נבחן כמה נקודות לגבי יחסי הנשיא והקהילה. איזו תמונה עולה בראשנו כשאנו חושבים על אובמה ולהט"ב? אם אתם חושבים על הביטול של המדיניות המפלה של הצבא האמריקאי (Don't Ask, Don't Tell משנת 1993) אז יש תמונה ממש מלפני כשנה (22 בדצמבר 2010), בה רואים את הנשיא חותם את שינוי המדיניות לחוק. גם אם אנו לא מחפשים את התמונה הזאת בגוגל, היא מופיעה בזיכרון האינטרנטי של הבית הלבן. כחלק ממנגנון ההסברה האמריקאי, מופיעים שם גם סיפורים על אפליה של חיילים גאים, כחלק מהנרטיב הרשמי להצדקת השינוי במדיניות. אם עד עתה הומואים ולסביות יכלו להתגייס לצבא בתנאי שישמרו את זהותם המינית עמוק בבטן, כעת מותר לצאת מהארון על מדים.

הנשיא אובמה חותם על ביטול האפלייה כלפי הומואים ולסביות בגיוס לצבא

הנשיא אובמה חותם על ביטול האפלייה כלפי הומואים ולסביות בגיוס לצבא (צילום: Official White House Photo by Chuck Kennedy)

אובמה ונישואין גאים

נקודה נוספת, מעט פתלתלה, היא ההודעה של הנשיא לקונגרס שהוא לא יגן על החוקתיות של "החוק להגנת הנישואין" (Defense of Marriage Act), שהחוקתיות של אחד מסעיפיו עומדת למבחן בבית המשפט. בית המשפט העליון בארצות הברית, מחליט בעצמו על איזה שאלות הוא רוצה לענות, ולכן כאשר הוא נותן תשובה אפילו על שאלה פעוטה היא מהדהדת בחוזקה במסדרונות השלטון ולעתים גם ברחובות הערים – והכי חשוב: הרשות המבצעת מתייחסת להמלצה של השופטים כאל פקודה. מאז חקיקת החוק בשנת 1996 הדינמיקה של הקמפיין למען שוויון בנישואים (לנישואים חד-מיניים) מוכתבת למעשה על ידי הניתוק שהחוק יוצר בין החלטת נישואים גאים במדינה אחת לסטטוס במדינות האחרות והקביעה שברמה הפדרלית אין הכרה בנישואים חד-מיניים.

ההחלטה חשובה נוספת של אובמה והממשל היא הענקת קדימות לעניינים להט"בים במדיניות החוץ האמריקאית. מזכירת המדינה הילרי קלינטון הקדישה את נאומה האחרון לרגל יום זכויות האדם העולמי ללהט"ב

ברפובליקה האמריקאית, החוק הוא חוק כל עוד לא נאמר אחרת על ידי הגורמים המוסמכים (על ידי החוקה, לא מוסמכים בעלמא כמקובל בישראל). לכן בגלל החוק הזה, מרגיז ככל שיהיה, הפעילים הגאים יודעים על מה וכיצד הם נאבקים. בכל מדינה ומדינה באיחוד האמריקאי הקהילה הגאה נאבקת על ההכרה הרשמית שתוציא אותם מהארון דרך ספרי החוק המקומיים. ובגלל השקיפות והקביעות החוקתית של החוק, לעתים גם מצליחים. בגלל הבהירות הזאת, לפעמים ארגונים ללא מטרת רווח, שומו שמיים, סוגרים את העסק לאחר שהרוויחו את מטרתם. חפשו אחרי הארגון לשוויון בנישואין במדינת קונטיקט ותראו את ההודעה מלפני שנתיים המסבירה שלאחר שהגשימו את חזונם, הם סוגרים את הבאסטה.

הסברה וגאווה

ההחלטה חשובה נוספת של אובמה והממשל, הרלוונטית לישראל, היא הענקת קדימות לעניינים להט"בים במדיניות החוץ האמריקאית. מזכירת המדינה הילרי קלינטון הקדישה את נאומה האחרון לרגל יום זכויות האדם העולמי (10 בדצמבר) ללהט"ב. להבדיל מראש הממשלה, בנימין נתניהו, שבנאומו (הסרטון באנגלית באתר ראש הממשלה, מלווה בתרגום לערבית למתעניינים) אמנם הזכיר הומוסקסואלים והתגאה בכך שבישראל לא זאת בלבד שלא תולים אותם אלא אף מאפשרים להם לצעוד ב"מצעדי גאווה של הומוסקסואלים", מזכירת המדינה דיברה מעט יותר בצניעות. היא דיברה באריכות על החשיבות שהיא והנשיא מקנים לנושא והסבירה לקהל המכובד בז'נבה שגם למדינתה יש עדיין כברת דרך לעבור, אבל היא ציינה את הצעדים הקונקרטיים דרכם המדיניות מיושמת.

אחד הצעדים של אובמה וקלינטון הוא ההוראה לשגרירים האמריקאים ברחבי העולם לקדם את נושא הלהט"ב על סדר היום המקומי של הנציגויות השונות. בהתאם להוראה הזאת, בחודש שעבר ארצות הברית הוציאה מהארון את הקהילה הגאה הישראלית. השגריר דן שפירו ביקר ב"אגודה" בתל אביב היכן שהתרחש ה"פשע", כלשון ההסברה האמריקאית היבשה (הלשון הרשמית אינה נדרשת לשרשרת של תארים מזדעקים שלמעשה ממעיטים את חומרת האירוע). ראש הממשלה נתניהו, כזכור, עשה שמיניות באוויר כדי לא להגות את המלים המפורשות עד שאיני זוכר מה הוא אמר בסופו של דבר. ביקורו באגודה היה כביקור בכור הגרעיני בדימונה – התקשורת התבקשה להמתין מחוץ לארון. כעת לפחות נוכל לדבר על קהילת הלהט"ב הישראלית תוך ציון הולם "לפי מקורות זרים" עם הפנייה להודעה באתר של השגרירות האמריקאית.

שגריר ארה"ב דן שפירו בביקור רשמי באגודת הלהט"ב

שגריר ארה"ב דן שפירו בביקור רשמי באגודת הלהט"ב (צילום: U.S. Embassy Tel Aviv)

הגם שאיני יודע בדיוק מה חושבת הקהילה הגאה באמריקה על הנשיא אובמה, כאשר אני מבקר באתר של הבית הלבן תחת הכותרת "הנשיא אובמה וקהילת הלהט"ב" אני יכול לפחות לראות מה אומר הנשיא על הקהילה הגאה. מה הוא חושב בסתר לבו ובחשכת שיחותיו עם יועציו-  האם הוא אוהב אותנו אבל עוצר עצמו מפרץ רגשות בגלל שיקולים משיקולים שונים, או שהחשש מכוחנו, אמיתי או מדומה, מניעו לפעול למעננו כאילו קפאו שד – איני יודע, ולמען האמת, זה לא כל כך מעניין אותי. שלטון החוק פירושו שלמילה הכתובה יש קדימות על המילה שבעל פה, ופירושו שאת הכוונות והדעות הפרטיות ניתן רק לשער. וזהו התנאי המינימלי שמאפשר לבוחרים ומאפשר לי, אם ארצה, לשפוט האם וכיצד הנשיא אובמה סיפק את הסחורה, כלומר כיצד הוא עומד במחויבויות שנטל על עצמו.

יואב סיון הוא עיתונאי ישראלי בניו יורק. האתר שלו www.YoavSivan.com

מאמרים קודמים של יואב סיון באתר הבנ"ה:

הקהילה מציגה: מופת של דיון ציבורי

הזכות להומופוביה כמבחן חוקתי

ניסויים בחוקי הנישואין

איך משפיעים?

> ליל הסדר נוסח שיקאגו

> גאווה שקטה: כך עושים את זה בפינלנד

ב-17 במאי יצוין בארץ ובעולם היום הבינ"ל נגד הומופוביה וטרנספוביה !

אירועי הבנ"ה / IDAHO יעמדו השנה בסימן מאבק בהומופוביה וטרנספוביה במערכת החינוך ודרך החינוך. 

>> עזרים שונים לפעילות - באנרים ייחודיים של הבנ"ה להטמעה באתרכם, פוסטר הבנ"ה גדול להדפסה, מערך שיעור בנושא הומופוביה ועוד.
>> רעיונות והצעות לפעילויות הבנ"ה
>> לוח אירועי הבנ"ה 2012 בישראל
>> הצטרפו אלינו בפייסבוק
>> הירשמו לרשימת התפוצה

התרגזת? הסכמת? יש לך מה להגיד על הכתבה? לתגובות »

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך

  • מסמך: ההתפתחות המשפטית של זכויות הלהט"ב בישראלמסמך: ההתפתחות המשפטית של זכויות הלהט"ב בישראל בפסק הדין שניתן בשבוע שעבר בעניין הבית הפתוח נגד עיריית ירושלים, נקבע כי העירייה הפעילה כלפי ארגון הלהט"ב הירושלמי אפלייה פסולה. פסק הדין סוקר את […]
  • השמרנים כבר קצת פחות הומופובים גם הגרעין הקשה ביותר של השמרנים, עומד בפני אתגרים ועובדות המחייבים אותם לבחון מחדש את עמדותיהם ההומופוביות הקשוחות. שורת מאמרים שפורסמה בכלי התקשורת […]
  • להגדיר מחדש את המושג ידידלהגדיר מחדש את המושג ידיד אדם אחד הוא קוריוז, עשרה אנשים הם תופעה, אלף איש הם מציאות, אבל אלפים משנים את המציאות. מי שלא רוצה שאלפי אנשים להט"בים יתאספו פשוט לא רוצה שישנו לו את […]