"מה שבטוח, במצעד הזה אף אחד לא הרגיש מנודה או מקופח"
כיצד סיקרו שלושת ערוצי הטלוויזיה המרכזיים את מצעד הגאווה בתל אביב? מי הטיל ספק במספרים שמסרו המארגנים, ומי טרח להזכיר את מחאת הרדיקלים נגד המצעד הראשי?
מצעד הגאווה השנה היה הגדול ביותר אי פעם, וכלל לפי ההערכות לפחות 100,000 משתתפים, שמתוכם כ-5,000 תיירים.
לפני המצעד נשמעו נאומים פוליטיים רבי תוכחה מאת ציפי לבני, ניצן הורוביץ, יצחק בוז'י הרצוג, יעל דיין ואחרים.
המצעד עצמו צעד תחת הכותרת "שווה להיות גאה – צועדים לשוויון חברתי". רובם של הצועדים היו אנשים פרטיים, אך חלקם צעד במסגרת אחת מעשרות הקבוצות והארגונים הקהילתיים: הרדיקלים, הדתיים, "הקן", תהל"ה, הטרנסג'נדרס ואחרים, אשר יצרו אמירה מעניינת כשלעצמה. במקרה של הגוש הרדיקלי מדובר היה במאבק קשה לאפשר להם יכולת ביטוי עצמאית, נפרדת מהמצעד עצמו, אשר לתחושתם רחוק היה מלייצג את הערכים שלהם.
האם התקשורת הבחינה במגוון ובמורכבות הזו, או שכהרגלה התמקדה בדימויים המיניים והדראגיסטיים?
סיקור מצעד הגאווה בערוץ 10
גיא זוהר הזכיר והסביר את הסלוגן שנבחר, אך תיאר את המצעד בזהירות אקדמאית ובשמרנות חשבונאית: "המצעד, אשר לדברי המארגנים היה הגדול ביותר… וכלל גם כמה מאות תיירים שהגיעו לחגיגה".
תמונתה של ציפי לבני הוקרנה אך דבריה נחתכו באמצע המשפט: "להיות בחוץ ולהיות גאים…". כנראה שלא ממש עניין את עורכי המהדורה מה שהיה לה לומר.
התמונות שצולמו, כללו, באופן מפתיע, בעיקר נשים מפזזות, ואף לא קלוז-אפ אחד של גבר, אבל כנראה שכך זה כשאורך האייטם כולו הוא פחות מחצי דקה.
סיקור מצעד הגאווה בערוץ הראשון
בערוץ הראשון הקדישו לא פחות מדקה וארבעים ושבע שניות לסיקור המצעד. אילה חסון ציינה בתחילת דבריה כי כמאה אלף צועדים מילאו את רחובות תל אביב, והכתבה התמקדה במשאית הקהילה הדתית הגאה.
למעט מרואיינת אלמונית אחת, הובאו רק קולותיהם של הומואים גברים, וקיומם של טרנסים וביסקסואלים (שלא לדבר על מצעד הרדיקלים) היה כלא היה. ג'ייסון הולט דנינו וניצן הורוביץ קוראים לצאת מהארון. ברקע דבריו של ניצן, נשמע נאומה של ציפי לבני. האם נדע אי פעם מה היא אמרה?
ובסיום משפט תמוה: "בשנה הבאה מקווים המארגנים שמסורת מצעד הגאווה תמשך". האם למישהו יש ספק בכך?!
סיקור מצעד הגאווה בערוץ השני
אורך האייטם דקה וחצי (אך באינטרנט הערוץ שידר את המצעד בשידור ישיר במשך 7 שעות!). יאיר לפיד: "המארגנים טוענים כי מדובר במספר המשתתפים הגבוהה ביותר שלקח אי פעם חלק…", בעוד הכתובית למטה מספרת על מאה האלף שצעדו תחת הכותרת "שווה להיות גאה". דגלי גאווה, דארגיסטיות וגברים מענטזים בלבוש מינימלי ממלאים כצפוי את המסך. אבל אז – כמה הפתעות נעימות: הראשונה, שניות יקרות ערך מהופעה של דראג קינג; השנייה, ראיון עם מדחת, הומו ערבי נשוי שאשתו יודעת ומקבלת אותו כמו שהוא. מעניין.
גם שלב ההתכנסות שכלל את נאומי ראש העירייה והפוליטיקאים זכה לסיקור, וסוף כל סוף אנחנו זוכים לשמוע מה היה למועמדת האופוזיציה לראשות הממשלה לומר לקהילת הלהט"ב ולהורים בישראל: "ויש לצערי הורים השבויים בדעות קדומות, אשר אינם יודעים לקבל את הילדים שלהם כפי שהם".
ולשלב השאלה המטופשת: "מדוע בעיר ליברלית כמו תל אביב יש עדיין צורך במצעד גאווה?" נו, באמת למה אנחנו לא חוגגים, במימון העירייה, בבני ברק או באום אל פאחם? התשובות של ג'ייסון דנינו הולט ורם פרייס סיטון כוללות מסרים חשובים, אך נטולי רלוונטיות לשאלה שהודבקה בעריכה. ושוב, אין ייצוג לטרנס'נדרס ולא ללסביות (ביסקסואל זו חיה מהאגדות).
בסך הכל סיקור מוצלח, אך משפט הסיום בוודאי לא ישעשע את הצועדים הרדיקלים: "מה שבטוח, במצעד הזה אף אחד לא הרגיש מנודה או מקופח".
תמונות נוספות ממצעד הגאווה בתל אביב 2011
לאלבום התמונות המלא – הצילומים באדיבות מאור ברזני
ב-17 במאי יצוין בארץ ובעולם היום הבינ"ל נגד הומופוביה וטרנספוביה !
אירועי הבנ"ה / IDAHO יעמדו השנה בסימן מאבק בהומופוביה וטרנספוביה במערכת החינוך ודרך החינוך.
>> עזרים שונים לפעילות - באנרים ייחודיים של הבנ"ה להטמעה באתרכם, פוסטר הבנ"ה גדול להדפסה, מערך שיעור בנושא הומופוביה ועוד.
>> רעיונות והצעות לפעילויות הבנ"ה
>> לוח אירועי הבנ"ה 2012 בישראל
>> הצטרפו אלינו בפייסבוק
>> הירשמו לרשימת התפוצה
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך
מבזקים
26.02.13 בכירים במפלגה הרפובליקאית משנים עמדתם לגבי נישואים חד מיניים
26.02.13 הספורטאי הבכיר הראשון בארץ שיצא מהארון
25.02.13 מהומת אלוהים במנהטן: מלכת דראג נגד הכנסייה
14.02.13 אשרת שהייה זמנית לעובדת זרה מהפיליפינים המתגוררת עם בת זוג ישראלית
14.02.13 "עיריית ת"א צריכה לחזק ערכי משפחה ותורה ולא מסרים של תועבה"
מצעד ססגוני בתקווה שגם יהיה סיקור במצעד בחיפה שיהיה ב-23.6.2011
המלצה לתגובה:
0
0
דחפו לי את המצלמה לפנים! מה זה השטויות האלה לא רציתי להצטלם אני יכולה לתבוע אותם!
המלצה לתגובה:
0
0
אני מוצא את הסיקור חשוב מאוד- כי אני הצלחתי לפספס את כל החדשות בטלויזיה.
אבל לצערי הכתיבה שלכם היא מגמתית ומתבכיינת.
אז לא שמעו את כל הנאום של הגברת ליבני. SO WHAT?
מערכת החדשות הקציבה לאייטם זמן מסויים ואי אפשר לדחוף לתוכו ראיון גם עם אישה,גם עם גבר,דראג קווין,טראנסית,דראג קינג, סטרייטים,סתם מישהו שעבר במקום,דובים,לסביות, חברי כנסת וראשי קהילה.
אנחנו קהילה מגוונת ויש לנו המון צבעים- אז בחרו במערכת ללכת רק על חלק מהנוכחים.
זה לא אומר שזה נובע מהומופביה.
אפשר גם לבכות על זה שלא אמרו מילה על בית דרור, לא אמרו מילה על בל"ה דואגת, לא הזכירו את קבוצת הדובים שהייתה השנה גדולה מתמיד. אף מילה על איידס למרות שלא היה אחד(ואחת) שלא ניפנפו במניפה של הוועד.
אז מה? על זה אתם לא קובלים?
הכתיבה שלכם היא מגמתית. "גיא זוהר הזכיר והסביר את הסלוגן שנבחר, אך תיאר את המצעד בזהירות אקדמאית ובשמרנות חשבונאית". כל בן אדם שלא מכיר את צורת ההגשה של גיא זוהר היה יכול לחשוב שהוא עושה את זה מתוך סלידה. אבל לא.
זאת צורת ההגשה של גיא זוהר.
ככה הוא מדווח על המצעד, ככה הוא מדווח על תאונות דרכים,הסכמים פוליטים ודוב קואלה מצחיק ביו טוב.
אז למה פתאום מצאתם לנכון להעיר על זה?
ומה בדיוק מפריע לכם בצילומי דראגיטסיות?
זה בסדר שזה דראג קינג אבל לא בסדר שזאת דראג קווין?
ממתי התחלתם להפלות בין ג'נדר-בנדרס?
אז נכון, כל שנה מצלמים דראגיסטיות (אין מה לעשות,הן מצטלמות הכי טוב) -אבל זה לא מתוך הנצחת הסטראוטיפ. פשוט כי באף שנה קודמת לא הופיע דראג קינג. זאת הפעם הראשונה.
ועובדה, הוא זכה לכמה שניות של חסד -יותר מכל דראגיסטית אחרת.
וכשאומרים שאף אחד במצעד לא הרגיש מקופח ומראים את הבלוק הטראנסי- אני חושב שזה רק תורם.אז למה אתם מתסכלים על זה כאילו זה משהו רע. אם זה נראה לכם כאילו זה נאמר בליגלוג אז הבעיה היא שלכם. אבל באמת כמו שזה נראה-אתם (ואתן) מחפשים את הרע בכל דבר.
חבל לי שזאת הגישה שלכם.
אני לא אומר שהכל טוב ויפה וורוד בסיקור התקשורתי והלוואי וכל אייטם היה ארוך בעוד 3 דקות- אבלזה בטח לא הומופובי ונוראי כמו שאתם מציגים את זה.
המלצה לתגובה:
0
0
נכון, אנחנו תובעים סיקור מאוזן, הוגן ומעמיק יותר.
המלצה לתגובה:
0
0
יישר-כח ידין. דברים כדורבנות!
המלצה לתגובה:
0
0
חשוב לשים לב יש סילבי ויש סילביה את דברי סילביה לא סילבי כתבה
המלצה לתגובה:
0
0
אוי, סילבי, לא שמתי לב לשם שלך. סליחה. סילביה זה שם הבמה שלי. זה באמת יצא בטעות(מצחקקת בביישנות).
ידין-יש הבדל בין דרישה לסיקור עמוק יותר -ואני לחלוטין תומך בגישה הזאת-לבין צורת הכתיבה של הסיקור הזה.
אם לומר את האמת המרה/נפלאה המצעד כבר לא ממש אייטם. הוא עדיין חשוב מאוד כי אנחנו עדיין אזרחים סוג ב' במדינה הזאת ועד שלא נקבל את השיוויון שלנו אנחנו נמשיך לצעוד. אבל מבחינת התקשורת זה כבר לא כזה מעניין. אז אם כבר מקדישים דקה ו-40 שניות הם מעדיפים להראות כמה שיותר וכמה שיותר צבעוני. זאת העבודה שלהם. הם לא חייבים לנו כלום. מחר בעיתונים תהייה תמונה אחת (גג שלוש) של המצעד עם קצת כיתוב למטה וכנראה שגם בשער האחורי. לא כי זה הומופובי-פשוט כי זה כבר פחות מוכר עיתונים.
המלצה לתגובה:
0
0
סילביה שמי הוא האמיתי גם כאן זה בסדר האמת ששמי הוא סילביה אבל כולם קוראים לי סילבי
המלצה לתגובה:
0
0
הדיווח של ערוץ 10 היה קצר בצורה בלתי מתקבלת על הדעת, זה של הערוץ הראשון היה לא מאוזן לרעת הנשים (שלא לומר שוביניסטי) ושל ערוץ 2 היה טוב, למעט משפט הסיום המביך (כי הוא לא נכון).
המלצה לתגובה:
0
0
לגבי הדיווחים: כל מי שטוען שהתקשורת אוהבת אותנו כמובן חי בסרט. על התקשורת אמר דון קורלאונה "Its not personal, its business" – יש שוויון, התקשורת מתעבת את כולם במידה שווה. ערוץ 1 לא מפתיע, יחסית ערוץ ליברלי יותר מהאחרים, ובכ"א – יפה לו.
לגבי אופי המצעד – השנה היה לדעתי הרבה יותר מכובד מהשנה שעברה, כשהדגש השנה במסרים המובלטים (על המשאיות) היה על מסרים קהילתיים חשובים ולא על מפרסמים מסחריים שמשתמשים בחשפנים על מנת לקדם קונדומים.
גם המצעד הרדיקלי היה מאופק ומכובד, למרות השם ה"חתרני" לכאורה.
בסה"כ לדעתי – הצלחה.
המלצה לתגובה:
0
0
ידין -אנחנו כנראה לא ראינו את אותו הדיווח.
מה יש שהוא שוביניסטי בסיקור בערוץ אחד???????
ראיינו שם בחורה שאומרת דיברי טעם והיא היחידה מהמפגינים/חוגגים ששידרו. שאר האנשים המרואיינים בדקה וחצי הזאת היו ח"כ (ניצן הורוביץ), יו"ר הקבוצה של הומואים הדתיים ודנינו שהיה מנחה האירוע.
ואין שם אף הערה שובינסטית או מפלה.
אני עדיין לא רואה משהו מביך המשפט "במצעד הזה אף אחד לא הרגיש מקופח" – המצעד השנה היה גדול בה-ר-ב-ה ממצעדים קודמים. היה ייצוג כמעט לכל תת-קהילה בתוך הקהילה הגדולה. כולם צעדו ביחד ולא הייתה קבוצה אחת שלא שמעו את הקול שלה במצעד.זה שלא שידרו את כולם-אני מפנה אותך להודעה מלמעלה.
זה ביזנס.
שוב, כמו שאמרתי-הגישה שלך היא קצת לחפש את הרע בכל מקום.גם אם הוא לא באמת נמצא שם.
המלצה לתגובה:
0
0
לגבי הסיקור הלא מאוזן כלפי נשים וטרנסים – כנראה שזה עניין של רגישות. כשהגברים מציגים דעות ועובדות והאישה רגשות, ואין שום אזכור של טרנסים כחלק מהקהילה הגאה, זה נראה לי פגום.
לגבי העמדה של הרדיקלים כלפי המצעד- הוספתי קישור לביקורתה של דורית אברמוביץ' על המצעד:
http://www.mako.co.il/news-columns/Article-7b207401f587031004.htm&sCh=31750a2610f26110&pId=786102762
לא חייבים להסכים, אבל הביקורת הזו מוכרת לכל מי שעסק במצעד, ולכן משפט הסיום הזה הוא מופרך ומעיד על סיקור לקוי.
המלצה לתגובה:
0
0
צר לי, על השמטת האות e במילה queere מפאת החיפזון וההתרגשות להספיק לצייר חמש כרזות! לפני התחלת המצעד.
ניצן.
המלצה לתגובה:
0
0
לא ברור לי איך אתר הבנ"ה יכול לבוא בטענות כלפי התקשורת הכללית שלא הזכירו את המצעד הרדיקלי, כאשר גם כאן לא היה שום סיקור. בדיעבד לא ציפיתי שלמישהו מהקהילה יהיה אכפת שהמשטרה לא נתנה לנו אישור למחאה, למרות שאני חושב שדיי ברור שאם המשטרה היתה מונעת את קיומו של מצעד הגאווה בצורה כלשהי, כל הקהילה, כולל הרדיקלים היו מביעים מחאה.
רק לאחר קריאה בבלוג של בת-עמי הבנתי עד כמה זה לא בסדר:
http://bataminp.wordpress.com/2011/06/12/2016/
המלצה לתגובה:
0
0
אני דווקא לא בטוח.
נראה לי שנהיה קשה לאגד את הקהילה לכל צורה של מחאה.
יכול להיות שעבור דברים אחרים יש יותר מחאה מהקהילה, ואני בהחלט מסכים שהיתה צריכה להשמע מחאה גם פה, אבל גיוס קהילתי גדול וכולל סביב מטרה כלשהי, לצערי נראה לי לא מעשי.
ודבר נוסף, אם היה יותר זמן אז בטח גם היתה יותר מחאה, מה שמסביר את התמהמהות המשטרה.
המלצה לתגובה:
0
0