> לוח אירועי הבנ"ה 2011

> עזרים שונים לפעילות

כמו בשיר הידוע, גם אנו נשאלים – למה יום הבנ"ה יש רק פעם בשנה? מדוע אנו לא נלחמים בהומופוביה בשאר ימות השנה… ובכן, היום הבינלאומי נגד הומופוביה מצוין רק פעם בשנה, אך מקפל בתוכו פעילות של שנה שלמה. מתוך המפגשים המקדמיים, הפרויקטים וההכנות, נרקמים מהלכים שחלקם מתגשמים תוך כדי עשייה, וחלקם מתממשים ביום הבנ"ה עצמו – כקפיצת דרך נחשונית.

השנה אנחנו גאים לעמוד במרכזו של מהלך פרלמנטרי נועז – להקמה של לובי למען הבנ"ה, המתחייב להיאבק בגילויי ההומופוביה והטרנספוביה, בחברה הישראלית כולה ובבית הנבחרים בפרט.

פריצת דרך: הקמת השדולה למען הבנ"ה

היוזמה להקמת השדולה באה מצידה של חברת כנסת אלמונית למדי ממפלגת קדימה, בשם נינו אבסדזה, שנכנסה לכנסת בעקבות פרישתו של צחי הנגבי. נינו עלתה לארץ מגאורגיה, היתה לעורכת חדשות בכירה בעיתון וסטי, ובכנסת היא מבקשת לייצג את "הקול הרוסי" האחר – הקול הליברלי הקורא לפשרה מדינית ולהגברת הסובלנות בחברה הישראלית.

הריסון, הורביץ ואבסדזה. לובי למען הבנ"ה

הריסון, הורביץ ואבסדזה. לובי למען הבנ"ה

המהלך של הקמת השדולה, שבראשה היא תעמוד בשיתוף עם ח"כ ניצן הורביץ, מגלם ומכיל בתוכו את המסר העיקרי של הבנ"ה: ההומופוביה היא הבעיה של החברה כולה, ולא רק של קהילת הלהט"ב!

צפו בביקורו של רנדי האריסון בכנסת

ח"כ אבסדזה מבינה כי שנאת החינם, ההסתה והאלימות גובות מהחברה הישראלית מחיר כבד – הן מפרקות אותה מיסודותיה. חברה שפויה אינה דוחקת את הלהט"ב שחיים בה אל הארון, אלא מתמודדת עם הסטיגמות והדעות הקדומות, מעניקה לאזרחיה הגנה ושיוויון זכויות.

חברה שפויה אינה דוחקת בהורים להתנכר לילדיהם על לא עוול בכפם, היא אינה מפקירה את תלמידי בית הספר ליפול קורבן לאכזריות של חבריהם, היא אינה משלימה עם הפצה של שקרים, סטיגמות וסטריאוטיפים בכלי התקשורת, והיא מבינה את החובה המוטלת עליה לקדם את כל אזרחיה לשוויון זכויות.

ברחבי העולם, היום הבינלאומי נגד הומופוביה וטרנספוביה מצויין מאז שנת 2005, בעקבות יוזמה של ד"ר לואי-ז'ורז' טן, צרפתי יליד מרטיניק, אשר הבין כי מצעדי הגאווה אינם מצליחים להעביר לחברה מסר חד וברור דיו לגבי האופן שבו עליה להתייחס אל גילויים של הסתה, אלימות ואפלייה כלפי להט"ב. "ההומופוביה היא החרפה, ועלינו לפרק אותה מהגיונה החברתי ולהיאבק בה באופן גלוי… היום הזה נועד להראות שהמלחמה נגד ההומופוביה היא לא רק של הקהילה הגאה, אלא גם נמצאת באחריותן המלאה של הרשויות הציבוריות ומבטאת את רצון החברה כולה…"

השדולה החדשה מגשימה הלכה למעשה את קריאתו של טן, ומבטאת את הרתימה של כוחות מחוץ לקהילה למען המאבק.

הזוכה בתחרות העבודות: טרנסג'נדרס ואונטולוגיות של אפלייה מטעמי מין

מאבקנו נגד השנאה והאלימות המופנות כלפינו, מורכב ממספר רב של מאבקים ספציפיים. ואולם, נראה כי המאבק הקשה ביותר לשיוויון ולקבלה, הוא זה של הטרנסג'נדרס. בעוד הומואים ולסביות מפלסים אט אט את דרכם אל תוך הקונסנזוס, ממשיכים הטרנסים לפול קורבן לאפלייה בלתי נתפסת כמעט, בתעסוקה, בבריאות ובמערכת המשפט. סובלים ביותר מי שאינם "עוברים", כלומר אינם מצליחים או מעוניינים להציג כלפי חוץ "מצג מגדרי" מושלם של אחד מהמינים.

בנושא זה עוסקת עבודת הסמינר של עדו קטרי, אשר זכתה במקום הראשון בתחרות העבודות המצטיינות בנושא המאבק בהומופוביה ובטרנספוביה. קטרי, בוגר לימודי משפטים מירושלים, וטרנסג'נדר, בחן בעבודתו שורה של פסיקות מארה"ב בתביעות של גברים ונשים טרנסג'נדרים, בגין אפלייה במקומות עבודתם. תביעות, אשר לא אחת נדחו בטענה כי איסור האפלייה בגין מין אינו חל במקרים שבהם העובד עבר תהליך לשינוי מינו. גם במקרים שבהם התקבלות התביעות, ביסודה של הפסיקה עמדה ההנחה לפיה לכל אדם יש את הגוף הנכון, שיכול להיות גוף של גבר או גוף של אישה.

את שורת הפסיקות, והאבולוציה החלה בהן, מנתח קטרי באופן ביקורתי, ובונה בהדרגה את טיעונו לפיו על בית המשפט לבחון את האפלייה כלפי טרנסג'נדרס מתוך בחינת המצג המגדרי של התובע, ותוך מענה על השאלה אם הוא הופלה בשל חריגה ממצג מגדרי הטרוסקסואלי.

עבודתו של קטרי עשויה לסייע לקידום תביעות משפטיות של טרנסג'נדרס כלפי מעסיקים שפיטרו אותם, ובכך אולי להביא לפריצת דרך לגבי אפשרויות התעסוקה של ציבור הסובל מאפלייה קשה, המחלישה אותו כלכלית וחברתית.

היום הכי בינלאומי בלוח השנה

מאוגנדה ועד קנדה, מאיראן ועד אנגליה, כנראה שאין עוד תחום כמו המאבק בהומופוביה ובטרנספוביה, שבו גורלנו כה מושפע מן המתרחש במקומות אחרים, או שבכוחנו להשפיע ולשנות בו את גורלם של אחרים.

עטיפת הספר "לאהוב את בובי"

עטיפת הספר "לאהוב את בובי". תצלום על העטיפה: Morocco, Tangier, SELF PORTRAIT, Alex koo 2010. יצוב העטיפה: יעל בר-דיין

חתימתם של כמיליון וחצי אנשים בתוך יממה, כנגד יוזמת החקיקה של עונש מוות ללהט"ב באוגנדה, וכמיליון חותמים הקוראים לממשלת דרום אפריקה לשים קץ לתופעת "האונס המתקן" כלפי לסביות, קמפיין עולמי הנערך בימים אלו כנגד "טיפולי המרה", מאבקים באו"ם להוקעת הקרימינליזציה של הומוסקסואליות וקמפיין ביוטיוב נגד בריונות ולמניעת התאבדויות בני נוער להט"ב. כל אלה הינם דוגמאות אקטואליות ביותר, הממחישות מצד אחד את האוניברסליות של תופעות ההומופוביה והטרנספוביה, ומצד שני את כוחה של הגלובליזציה, דווקא בהצלת חיים, פשוטו של משמעו, של אנשים שלא הכרנו באופן אישי, ולעולם גם לא נכיר.

שני ביטויים של אותה בינלאומיות נכללים גם באירועי הבנ"ה השנה. הראשון, והבולט מביניהם, הוא כמובן האירוח של רנדי הריסון, כוכב הסידרה "הכי גאים שיש" (שם גילם את דמותו של הנער ג'סטין). הריסון מרבה להופיע בעולם ולהרצות בנושא בריונות הומופובית, ולארץ הסכים להגיע בהתנדבות וכתרומה למען החברה הישראלית.

> צפו בביקורו של רנדי האריסון בכנסת

הנקודה השניה, שזכתה למעט פחות פרסום, אם כי חשיבותה אינה פחותה, היא יציאתו בעברית של הספר "תפילה לבובי". הספר עוסק בהתאבדותו של נער הומו, בן למשפחה נוצרית אדוקה, אשר הותיר אחריו יומן שבו תיאר את חייו המסויטים, כמי שחונך להאמין כי הוא חי בחטא עליו ייתן את הדין בפני האל. לאחר מותו, ובעקבות קריאה ביומן, הפכה אמו לדוברת ופעילה נמרצת בקרב ההורים ללהט"ב. הספר, שהכניס משמעות וחולל שינוי בחייהם של הורים וילדים רבים בארה"ב, יצא בעברית בזכות מר אמוץ בונה, כתרומה לחברה הישראלית, וכמפעל הנצחה לזכרו של בן זוגו, הסופר לירוי אהרונס, שכתב את הספר.

ב-17 במאי יצוין בארץ ובעולם היום הבינ"ל נגד הומופוביה וטרנספוביה !

אירועי הבנ"ה / IDAHO יעמדו השנה בסימן מאבק בהומופוביה וטרנספוביה במערכת החינוך ודרך החינוך. 

>> עזרים שונים לפעילות - באנרים ייחודיים של הבנ"ה להטמעה באתרכם, פוסטר הבנ"ה גדול להדפסה, מערך שיעור בנושא הומופוביה ועוד.
>> רעיונות והצעות לפעילויות הבנ"ה
>> לוח אירועי הבנ"ה 2012 בישראל
>> הצטרפו אלינו בפייסבוק
>> הירשמו לרשימת התפוצה

התרגזת? הסכמת? יש לך מה להגיד על הכתבה? לתגובות »

תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך